Al wie ooit na een operatie alleen op zijn kamer achtergebleven is, weet wat een gekke gedachten er u op zulke ogenblikken door het hoofd kunnen spelen. Naast darmperforaties, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kan ook kanker de oorzaak zijn voor het aanleggen van een stoma. Het is zeker de meest angstaanjagende oorzaak.

Och, er zijn ook nog andere termen om die vreselijke ziekte te noemen: een kwaadaardig gezwel, een tumor, een carcinoom, etc. Maar geen enkel heeft zoveel impact en bezorgt ons dergelijke schrik als het gewone volkse woord KANKER. Net als melaatsheid vroeger is dit één van die ziekten waarover men niet of te weinig spreekt.

Als op een dag uw chirurg uw kamer binnenkomt en u na allerlei omwegen voorzichtig probeert uit te leggen dat u een carcinoom had op de darmen, lijkt de wereld voor u in te storten. Uw zelfvertrouwen krijgt op dat ogenblik zo’n fikse dreun dat u gaat vrezen dat het einde nabij moet zijn. Dan pas stelt u vast hoe weinig u eigenlijk afweet over deze ziekte. Met vrienden en kennissen praat men niet vrijuit over dergelijke aandoening. Zelfs de eigen familie heeft heel wat moeite om dit taboe te doorbreken.

Meestal maakt men er zich vanaf met de troostende verklaring “dat alles wel weer in orde komt, dat u toch in goede handen bent en u zich helemaal geen zorgen hoeft te maken”. Dat helpt helemaal niet, want het zijn eigenlijk niet die troostende woorden die u zoekt, maar correcte antwoorden op zovele vragen. U wenst helemaal niet met iemand over koetjes en kalfjes te kunnen praten. U wenst gewoon zinvol en gewoon met iemand te praten die u antwoorden kan geven op vragen zoals: “Heb ik echt kanker? Wat zal er nu met mij gebeuren? Welke geneeswijze zal men op mij toepassen? Zal dat pijnlijk zijn? Moet ik “chemo” krijgen? Zal ik erg misselijk zijn? Zal ik ook mijn haar verliezen? Moet ik bestraald worden? Hoe lang zal het duren? Hoeveel zal het kosten en kan ik dat wel betalen? Maak ik een kans om te genezen? Hoe lang heb ik nog te leven?” Waar kunt u eigenlijk terecht met deze vragen?

Op de meeste kan alleen uw chirurg zinvol antwoorden en die zal daar wel de nodige tijd aan besteden. Gelukkig is het vaststellen van een kwaadaardig gezwel niet langer meer een zeker doodvonnis. De behandeling van een kwaadaardig gezwel gebeurt heden ten dage in teamverband met chirurgen, oncologen, radiotherapeuten, pathologen en psychologen. Voor elk gezwel wordt een bepaalde behandeling ingesteld volgens vastliggende internationale normen. Wanneer de eerste vraagperiode afgewerkt is, de eerste harde klap wat verwerkt zal zijn en u weer thuis herstelt, zult u weer wat normaler kunnen denken.

Het wordt dan tijd om u uit de eenzaamheid los te werken en bij een zelfhulpgroep van kankerpatiënten raad en steun te zoeken. In Vlaanderen alleen al functioneren een 30-tal zelfhulpgroepen rond diverse vormen van kanker. Naast het verlenen van hun gerichte steun, beogen ze allemaal hetzelfde: u in verbinding brengen met mensen die het ook meemaken of meegemaakt hebben. Stoma en dikke darm kanker: u blijft er bang voor! Kanker is een ziekte waarvoor iedereen met reden doodsbang is. Ze kan immers fataal zijn wanneer ze niet tijdig opgespoord en behandeld wordt. Daarom zal een chirurg zo vlug mogelijk het ontdekte kwaadaardige gezwel willen elimineren, maar dat houdt niet in dat men u steeds een stoma aanlegt.

Het aanleggen van een stoma bij operaties van dikke darm kanker gebeurt hoofdzakelijk bij een volledige verstopping van de darm door het gezwel, bij perforatie van de verstopte darm of wanneer het gezwel is uitgezaaid. Deze situaties komen echter zelden voor. Tijdelijke of beschermende stoma’s worden aangelegd bij vooraf bestraalde gezwellen (in de endeldarm) of bij zeer laag gelegen gezwellen. Definitieve stoma’s worden aangelegd wanneer de aarsspier verwijderd werd. De toepassing van technologie Elke patiënt met een gezwel wordt grondig onderzocht vóór het opstarten van een behandeling. Het doel van al deze lastige onderzoeken is het stadium te kennen waarin het gezwel zich bevindt. Voor elk stadium wordt een aangepaste behandeling uitgevoerd.

De heelkundige behandeling van darmkanker bestaat uit het ruim verwijderen van het darmsegment, met zijn bloedvaten en lymfeklieren, waarbij steeds zal getracht worden de twee darmuiteinden terug met elkaar te verbinden. De gezwellen van de endeldarm worden meestal eerst bestraald en nadien geopereerd. Alle verwijderde darmsegmenten met een gezwel worden grondig onderzocht door de patholoog-anatoom om het exacte stadium van de ziekte te bepalen.

Eenmaal het pathologisch verslag bekend is, wordt dit besproken in het multidisciplinair oncologisch team en zal de nabehandeling (chemotherapie) worden vastgelegd. Aan de hand van het pathologische stadium zal ook de levensverwachting kunnen bepaald worden. Een ernstig gesprek met uw behandelende geneesheer is een noodzaak wanneer u vreest of weet dat u darm kanker hebt. Stel dat niet uit, want uw onzekerheid en angst verhinderen elke vlotte genezing en tasten uw levenswil aan. Blijf in uw herstel geloven. Pure wilskracht draagt bij tot het herstel.

Pas wanneer u overtuigd bent dat de ziekte genezen is, zult u beginnen “kankeren” over uw stoma. Dat is niet alleen uw volste recht maar voor mij een gunstig teken dat het bij u in orde komt. Wenst u nog meer inlichtingen? Neem dan telefonisch contact op met ‘Vlaamse Kankertelefoon’ op nr. 078/150.151, of u kunt e-mailen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schrijven naar: De Vlaamse Liga tegen kanker Sociale Dienst Koningstraat 217 1210 Brussel of bezoek de website.

of met ‘Stichting tegen Kanker’ www.kanker.be op nr. 02 733 68 68 of e-mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schrijven naar: Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel of bezoek de website

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok