1-Doe het wat rustiger aan!

Wanneer u zenuwachtig gaat doen, zult u onvermijdelijk last krijgen met uw darmen (diarree, krampen, etc.)
Ga niet urenlang aan één stuk doorrijden om zo vlug mogelijk uw bestemming te bereiken, maar las regelmatige pauzes in om u te ontspannen en indien nodig uw stomazakje tijdig te ledigen of te  vervangen. Onderweg is het uitzicht ook mooi!

2-Neem uw tijd bij het eten!

Wanneer u onderweg iets gaat eten, moet u zoals thuis hiervoor de tijd nemen. Goed kauwen (goed gebit) bevordert de spijsvertering en verhindert overmatig inslikken van lucht. Eet en drink matig en rustig. Vooral koolzuurhoudende dranken kunnen een te grote gasvorming in de darmen, dus in het zakje, verwekken.

3-Waar logeren!

Kies uw verblijfplaats zorgvuldig uit. Of u nu in een hotel boekt of er met uw tent of caravan op uittrekt, steeds moet u het meest aandacht besteden aan de hygiëne. Zoek een camping uit met voldoende en vooral propere sanitaire voorzieningen.


Vooral ’s morgens is het daar erg druk en u hebt meestal wat meer tijd nodig dan anderen, vooral wanneer u spoelt. Doe dat liefst na de grote stormloop. Het is immers erg vervelend wanneer een in nauwe schoentjes staande kampeerder ongeduldig op uw toiletdeur staat te bonken. U kunt dat gemakkelijk vermijden door iets later of vroeger te beginnen.

In camping- en caravanzaken verkoopt men zeer praktische draagbare toiletten, die u mee kunt nemen in uw caravan wanneer u er over voldoende plaats beschikt. U hebt dan alle tijd voor uw verzorging, terwijl ook bijkomende geurtjes en lawaai niemand zullen hinderen.

Op hotel neemt u liefst een kamer met eigen sanitaire voorzieningen. Met gemeenschappelijke douche en toilet op de gang krijgt u vast dezelfde problemen als op de camping. Vooral mensen met een colostomie, die gewoon zijn te spoelen, kunnen dan tijdens hun vakantie dat verlossende systeem verder gebruiken. De meestal kleine toeslag hiervoor geeft u meer comfort en gemoedsrust dan u kunt vermoeden.

Het ongelukje dat u thuis wel eens overkomt, kan natuurlijk ook tijdens uw vakantie gebeuren. Als u een lek en dus ontlasting in bed krijgt, hoeft u daarvoor niet in paniek te geraken. Vooral dan is een eigen toilet en water in de buurt onbetaalbaar. Spoel uw lakens even uit in bad of douchecel en vraag gewoon om een nieuw stel. U hoeft daarbij uw probleem niet uit te leggen, want vooral in zuidelijke landen komt zoiets heel wat regelmatiger voor dan u denkt. Ook mensen zonder stoma worden wel eens door een nachtelijke diarree in bed verrast.

Doe hierover echter niet te druk. Ver van huis zijn we wat meer alert, en voorkomen we meestal dergelijke problemen door een grotere waakzaamheid en het vermijden van elk risico.

Ik neem altijd een rubber onderlegger mee, je weet wel, zo’n ding dat men voor bedwaterende kinderen gebruikt. Tussen laken en matras gestopt vóór het slapengaan, verhindert dat het eventueel bevuilen van de matras. Maar men kan ook een gewone opengesneden plastic zak hiervoor gebruiken. ’s Morgen, alvorens de kamer te verlaten, neem ik dat ding er wel weer uit. Het is een kleine moeite, maar het voorkomt een mogelijke en vooral vervelende situatie.

4-Wat met uw stomahulpmiddelen?

Zorg er vooral voor dat u voldoende stomahulpmiddelen bij hebt. Controleer vooraleer u vertrekt of datgene wat in de doos steekt overeenstemt met wat u gebruikt. Ook in de fabriek kan men zich wel eens vergissen. Wanneer u dat pas in het buitenland vaststelt, bent u de sigaar. Ga ik met vakantie, dan neem ik altijd minstens het dubbele mee van wat ik normaal aan stomahulpmiddelen gebruik.

Tijdens uw verlof hebt u wat meer van die spullen nodig want u gaat dan sneller uw opvangprothese vervangen om elk risico van loskomen te beperken. Bovendien bent u heel wat actiever dan gewoonlijk, drinkt en eet u meestal heel wat anders dan thuis en stelt u daarbij ook nog uw apparatuur bloot aan veel hogere temperaturen en meer water dan gewoonlijk. De huidige opvangmiddelen kunnen weliswaar tegen een stootje, maar het is beter “voorzien dan berouwen”.

Zorg er altijd voor een aantal van die zaken bij de hand te hebben. Vooral bij groeps- en vliegtuigreizen gaat men de bagage afzonderlijk opbergen. Wanneer die bij aankomst spoorloos blijkt, kan dat heel wat narigheden geven. Houd daarom  steeds een zekere hoeveelheid in uw handbagage bij. Hou vooral rekening met de huidige veiligheidsvoorschriften en informeer vooraf bij de luchthavenadministratie wat u in die handbagage wel en wat niet kunt meenemen. Ik denk evenwel niet dat uw stomaproducten een veiligheidsprobleem zullen vormen.

Het is ook verstandig steeds de juiste merknaam en de typenummering ervan te noteren en mee te nemen. Wanneer u op reis dan toch vaststelt dat u waarschijnlijk onvoldoende protheses bij zult hebben, dan kunt u die, weliswaar op eigen kosten, bij een plaatselijke apotheker of bandagist kopen. Kunnen deze mensen u niet helpen, dan moet u contact opnemen met uw chirurg of uw apotheker. Het is daarom altijd verstandig het telefoonnummer van deze mensen bij te hebben. Ook het telefoonnummer van de firma die in België uw protheses verdeelt, kan nuttig zijn. Misschien is uw vertrouwde gerief in het buitenland gekend onder een andere naam of nummer.

Vooral voor ons is het enorm belangrijk alvorens naar het buitenland te vertrekken bij het ziekenfonds de papieren op te halen die in uw vakantieoord nodig zijn om gratis bij een arts op consultatie te kunnen gaan.

5-Wat eten?

Ook lekker eten hoort bij het met vakantie zijn. Gezien u niet meer ziek bent, kunt u meestal gewoon eten waar u trek in hebt. Het wordt echter toch aangeraden om vóór uw vertrek de huisarts hierover om raad te vragen. Onthoud echter dat u ook tijdens uw vakantie niet mag eten of drinken wat ook thuis niet kan. Vooral wanneer u naar Zuid Europa trekt, is het belangrijk volgende regeltjes in acht te nemen:

  • eet alleen in propere eettenten of restaurants;
  • vermijd zelfbedieningszaken waar het eten urenlang op het vuur staat te pruttelen;
  • wees altijd voorzichtig met in olie bereide of ermee besprenkelde spijzen
  • gebruik uitsluitend drinkbaar water, liefst uit gesloten flessen (niet alleen om de dorst te lessen, maar ook om uw tanden te poetsen, het op de plaatselijke markt gekochte fruit te reinigen, etc.) Het water uit de tapkraan is in vreemde landen voor ons praktisch nooit drinkbaar;
  • geniet van de streekgerechten, maar ga niet elke dag sterk gekruide maaltijden eten indien u dat niet gewoon bent;
  • wanneer u vlug een ontstelde maag hebt, kunt u beter vooraf bij uw apotheker of uw huisarts hiervoor de nodige middeltjes vragen. Zij weten welke medicatie in uw geval het best past.

6-Geneesmiddelen op reis

Wanneer u regelmatig geneesmiddelen moet innemen, is het interessant de wetenschappelijke naam of de samenstelling van het middeltje bij te hebben. Uw medicament kan zoek of opgebruikt geraken.

Om bij een buitenlandse consultatie heel wat tijd te sparen is het nuttig aan uw arts een briefje te vragen waarop hij de internationaal in gebruik zijnde naam van uw ziekte, de aard en het soort stoma en het telefoonnummer van het ziekenhuis waar men u opereerde heeft genoteerd. Stop dat bij uw identiteitskaart, samen met de aanduiding van uw bloedgroep en de vermelding van uw geestelijke overtuiging en wie te verwittigen bij een ongeval.

Ook in eigen land kunnen dergelijke gegevens bij een ongeval misschien uw leven redden.

7-Op zoek naar de zon!

Zoals de meeste landgenoten zult ook u waarschijnlijk houden van het zonnige zuiden. Denk eraan dat heel wat van uw stomahulpmiddelen ook daar zo koel mogelijk moeten bewaard worden (niet in diepvriesvakje). Vooral ileostomie-patiënten moeten bij grote warmte veel drinken en regelmatig iets stevigs eten.

Zij hebben geen dikke darm meer die het vocht uit de stoelgang filtert zodat bij hen er heel wat vocht met de ontlasting verloren gaat. Onvoldoende drinken kan bij hen uitdroging verwekken en zeer pijnlijke nierstenen doen ontstaan (uraatstenen). Daarom: veel drinken!

Denk eraan dat u op reis steeds een medicatie meeneemt tegen diarree en tegen darmkrampen), want het vreemde voedsel kan u parten spelen.