Checklist

  1. een washandje
  2. een handdoek
  3. zacht toiletpapier of papieren zakdoekje
  4. kleefband
  5. een klem
  6. een maatkaart of een stomapatroon
  7. een schaar
  8. een pen of potlood
  9. gebruiksklare beschermplaat
  10. gebruiksklaar opvangzakje (open of gesloten zakje)
  11. plastic wegwerpzakje met draaiklem
  12. een ladyshave (indien nodig)
  13. tandtamponnetje

 

kies hiervoor het meest geschikte tijdstip en een rustige plaats uit (bvb de badkamer). Het minst geschikt zijn die momenten waarop uw stoma actief is (stoelgang uitstuwt), want zoiets duurt een tijdje en het gebeurt met niet te voorziene uitstoten. Dan wordt het bijzonder moeilijk om het zakje te vervangen.

U zult spoedig ervaren dat de stoma op voorspelbare tijdstippen actief is en het minst in de loop van de voormiddag. Probeer daarom steeds ‘s morgens of toch in de voormiddag het zakje te vervangen want na een rustige nacht is de kans wel erg klein dat er dan uit de stoma nog veel stoelgang komt.

Wanneer u in het begin de tijdstippen noteert waarop uw stoma werkt, dan wordt het (rekening houdende met eventuele werktijden) na enkele weken duidelijk wanneer u dat het best doet.

Leg zoals een goede stielman eerst al wat u nodig hebt voor het aanleggen van een stomazakje klaar vooraleer te beginnen: opvangapparatuur (een 1-delig of 2-delig systeem, plaat en opvangzakje met dezelfde diameter met gepast uitgesneden opvangopening in de beschermende plaat), ladyshave (indien nodig), schaar met ronde punten, stomapasta, stomapoeder, huidbeschermende lotion of ermee doordrenkt doekje, washandje, handdoek, water, (eventueel en, indien echt nodig, neutrale babyzeep), eventueel een propere klem voor het afsluiten van een ileostomazakje, een plastic wegwerpzakje en draaiklemmetje om het af te sluiten, zacht toiletpapier of beter nog papieren zakdoekjes en een wattenrolletje of tampon).

Als men bij het eendelige of tweedelige systeem alles dient te vervangen - dan verwijdert u, om de huid niet te beschadigen, heel voorzichtig van boven naar beneden toe en liefst met een soort afpellende beweging, het oude opvangzakje of de bevestigingsplaat. Colostomadragers kunnen dan best eerst hun opvangzakje leegmaken door het boven het toilet te houden en er een hoekje af te knippen zodat zij de stoelgang door de opening van het zakje in het toilet kunnen leegdrukken.

Ileostomadragers maken langs onder het klemmetje van het open zakje los en laten de inhoud in het toilet vloeien. Stop het geheel in een plastic wegwerpzakje en sluit goed af met een draaiklemmetje of door het plastic zakje dicht te knopen. Nooit de zakjes in de WC gooien en doorspoelen, want dan geraakt die snel verstopt.

Het geheel kunt u dan kwijt in dat speciale emmertje in het toilet. - was de huid met zuiver, lauw water (eventueel met neutrale zeep, maar dan moet u resten zeep zorgvuldig verwijderen) en dep die droog met een handdoek. Nooit alcohol, ether, vloeibare of geparfumeerde zeep, antiseptische middelen, parfum of ontsmettende kleurstoffen gebruiken, want die kunnen de huid irriteren, uitdrogen, een allergische reactie of pijn veroorzaken.

De stoma, geplaatst op de dunne of dikke darm, bestaat net zoals ons tandvlees uit slijmvlies en dat kan tijdens het wassen een beetje bloeden bij aanraking of erover wrijven met het washandje. Maar dat is net zoals bij het tandenpoetsen heel normaal en niet gevaarlijk. - wie omheen de stoma behaard is, doet er best aan dat met een schaar of ladyshave te verwijderen (nooit met een scheermes of ontharingscrèmes). Bij het afpellen van de oude plaat zult u vlug begrijpen waarom u beter het haar op die plaats kunt wegnemen.

Soms ontstaan kleine ontstekingshaardjes rondom de stoma. Bij het vervangen van de beschermplaat is het dan gewenst een ontsmettingsoplossing op de zweertjes aan te brengen met behulp van een wattenstaafje. Als u desondanks blijft last hebben, raadpleeg dan uw chirurg of een stomaverpleegkundige. Erg is het in elk geval niet.

Als men bij de tweedelige systemen alleen het opvangzakje moet verversen dat haalt u het opvangzakje voorzichtig van de plastic ring. Begin bovenaan en houd het uit de buurt van uw kledij, ledig het opvangzakje, veeg de beschermplaat binnen de ring proper met toiletpapier en controleer de staat van de beschermplaat, druk een nieuw opvangzakje vast op de ring tot u het hoort klikken.

Trek voorzichtig aan het plastic zakje om na te gaan of het goed vastzit.

Enkele praktische wenken bij het ledigen van het opvangzakje

Colostoma patiënten moeten steeds hun zakje vernieuwen wanneer dat halfvol is. Dat bevordert het comfort.

Ledig het zakje in de WC. Snijd daarvoor eerst met een schaar een hoekje af van het zakje zodat u langs deze opening de stoelgang naar buiten kunt persen.

Wanneer u het zakje buitenshuis moet vervangen dan stopt u het geledigde opvangzakje in een plastic wegwerpzakje dat u in vele toiletten, net zoals de dames, in een speciaal emmertje kunt deponeren (niet in het toilet).

Ileostoma patiënten daarentegen moeten hun zakje in de loop van de dag meermaals laten leeglopen in het toilet.

Ziehier enkele raadgevingen:

  • Leg steeds eerst wat toiletpapier in de wc om het pletsend geluid te dempen en het opspatten van het vuile water te verminderen.
  • Zit zijlings op de bril van het toilet zodat het zakje boven de pot hangt.
  • Houd het uiteinde van het opvangzakje omhoog en maak de klem of ander sluitingssysteem voorzichtig los.
  • Nijp het uiteinde goed dicht, breng het omlaag in de wc en laat de inhoud langzaam eruit vloeien.
  • Spoel onmiddellijk door na het ledigen van het zakje om de geurverspreiding zo beperkt mogelijk te houden.
  • Veeg de hals van het opvangzakje proper met wat toiletpapier en sluit af met het gepaste systeem (klem, klitteband, druk of draaisysteem). Controleer of die goed vast zit.

Gebruik een spuitbusje met deodorant om de geurhinder te beperken of strijk enkele lucifers (met sulferkopje) aan om de sterke geur te neutraliseren alvorens de WC te verlaten. Wees hiervoor niet beschaamd, want bij niet stomadragers is er toch ook meestal een geurtje bij.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok