Uw leven of levenswijze hoeft helemaal niet te veranderen, ze dient slechts lichtjes aangepast

Als stomadrager leren leven

Na hun ontslag uit het ziekenhuis voelen de meeste stomadragers zich een beetje, misschien zelfs heel erg, aan hun lot overgelaten. Plotseling duiken na hun thuiskomst allerlei praktische probleempjes op waar ze vaak geen oplossing voor hebben. Maar thuis staan ze er alleen voor. Er dreigt ontmoediging en zelfs soms radeloosheid bij deze mensen. Eigenlijk hoeft het nooit zo ver te komen! In Oostende bestaat immers een zelfstandig fungerende Stoma-Club waar u met uw probleempjes heen kunt om raad te vragen.

Over medische problemen moet u niet bij ons zijn, maar over het opvangmateriaal, wat wel en liefst niet wordt gegeten en waar men naar toe kan om zijn stomagerief te bekomen, daarvoor kunt u wel bij ons terecht.

Wij kennen immers maar al te goed de praktische problemen en psychische druk die de stomaverzorging bij de thuiskomst na de ingreep met zich meebrengt. En dan hebben we het nog niet eens over de allerzwaarste opgave : het mentaal aanvaarden van de nieuwe toestand.

Dat wordt een stuk gemakkelijker als men regelmatig in contact kan komen met mensen die u met praktische raadgevingen kunnen bijstaan en persoonlijk kunnen bewijzen dat hun stoma helemaal geen onoverkomelijke hindernis vormt om een normaal leven te leiden of om zich een normaal, volwaardig mens te voelen.

 


Website gemaakt met de steun van de  en 
Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok